Все про зір
ru ua

правила носіння лінзНОСІННЯ КОНТАКТНИХ ЛІНЗ

Основні правила

З будь-яких питань, що стосуються контактної корекції зору, Ви можете звертатися в наш інтернет-магазин Optic Land.

Для тривалого комфортного і безпечного носіння контактних лінз, що приносить найбільшу користь для зору, їм потрібно створити належні умови, а саме: чистоту і максимальне зволоження. Незважаючи на гадану легкість виконання цих умов, на жаль, це не так просто, адже на шляху встають три одвічних підступних ворога: дегідратація, гідрофобність і відкладення. У боротьбі з такими негативними явищами особливе місце відводиться якостям і властивостям самих контактних лінз. Яка ж стратегія обрана виробниками для перемоги над кожним із цих негативних факторів, і яка продукція – найкращий приклад успішно обраної стратегії? Саме час обговорити ці питання.

Гідрофобність

Як відомо, гідрофобність - один з основних ворогів комфорту при використанні контактних лінз. Адже для найкращого взаємодії з оком, тобто збереження в цілості слізної плівки і відсутність у користувача відчуття присутності в оці стороннього тіла, поверхню лінзи повинна володіти достатнім ступенем гідрофільності - добре притягувати вологу. У виробників м'яких контактних лінз проблем з гідрофобністю довгий час практично не виникало, поки близько 20 років тому у виробництво не запустили перші моделі силікон-гідрогелевих лінз. Відмінністю їх від гідрогелевих лінз, поверхню доих гидрофильна за своєю природою, стали гідрофобні острівці, які мали на поверхні перші силікон-гідрогелеві лінзи. Ці острівці утворювали частинки перебуває у їх складі силікону, і в результаті, подібні лінзи, що володіли рекордно високим відсотком пропускання кисню (Dk/t), доставляли користувачам явний дискомфорт і значно впливали на скорочення часу розриву слізної плівки.

Виробники силікон-гідрогелевих лінз відмінно розуміли, що подальше успішне просування їх продукції на ринок повністю залежить від підвищення гідрофільності лінз. Це виявилося цілком досяжно при застосуванні різних методик, серед яких: впровадження в матеріал продукції зволожуючих речовин, спеціальна обробка поверхонь лінз, скорочення обсягу силікону в складі лінзи, шляхом застосування силіконів, що володіють довгими молекулярними ланцюжками, впровадження в буферний розчин (рідина, в якій лінзи зберігаються в упаковці) зволожуючих комтами та ін

Дегідратація

Цей ворог успішного використання м'яких контактних лінз був відомий, мабуть, з часів виготовлення перших контактних лінз, що містять мінімальну кількість вологи.

Будь-які м'які контактні лінзи, перебуваючи в оці, втрачають частину власної вологи через її випаровування. До причин, що підсилює дегідратацію лінз, можна віднести: високу температуру та/або знижену вологість повітря, щільну посадку лінзи на оці, специфіку роботи користувача (наприклад, робота за комп'ютером, водіння автотранспорту) та ін

Втрачаючи власну вологу, лінзи прагнуть заповнити її шляхом вбирання слізної рідини, що веде до витончення, а потім і повного розриву слізної плівки, виникнення неприємних симптомів сухості очей, загального дискомфорту. Причому належне вологовміст лінз, зовсім не є гарантією того, що користувач уникне розвитку симптомів сухого ока. Навпаки, лінзи, мають високу влагосодерзміст, здатні їх спричиняти більшою мірою, якщо механізми, що стримують процес дегідратації, в них не закладено.

Шляхів вирішення такої проблеми кілька, один з них - застосування в лінзах зволожуючих складових, які поступово вивільняються з матриці лінзи, і не дозволяють її поверхні пересихати. В останні роки найбільшу популярність серед виробників придбав такий ефективно діючий природний зволожувач, який включається до складу лінз, як гіалуронат натрію.

Наступний спосіб боротьби дегідратацією лінз - це «переконати» молекули води не залишати поверхні лінз. Даними корисним властивістю повною мірою мають лінзи, зроблені з біосумісних матеріалів хайоксифилкон і омафилкон. До складу цих матеріалів входять гідроксильні молекули, здатні притягувати молекули води, тому лінзи, вироблені з них, в процесі експлуатації втрачають до 1% власної вологи.

Передові розробки даної офтальмологічної продукції, використовується ще один метод запобігання дегідратації - створення поверхні, яка за своїми властивостями ідентична ліпідного шару в слізній плівці. Лінзи з даною поверхнею практично не піддаються дегідратації.

Відкладення

На будь-яких контактних лінзах в процесі використання утворюються відкладення. Причина їх появи - в самому наявність контактних лінз, адже для ока вони все одно є чужорідним тілом. І для того, щоб зробити чужорідне тіло більш наближеним до біологічних тканин, організм починає поступово поглинає лінзу білковими відкладеннями. Так, гідрогелевих лінз здебільшого властиві білкові відкладення, тонким шаром покривають всю лінзу. На силікон-гідрогелевими продукції, як правило, утворюються ліпідні відкладення.

Результатом утворення відкладень стає погіршення прозорості контактних лінз, їх змочуваності, показника пропускання кисню та інших важливих характеристик. Крім того, відкладення можуть стати причиною виникнення різних ускладнень: викликати запальні процеси ока, приводити до мікротріщин епітелію рогівки.

Той факт, що відкладення - явище неминуче, зовсім не означає, що боротися з ними не варто. При цьому, найбільш простим і ефективним зброєю для перемоги над ворогом може стати щоденний догляд, що включає застосування сучасного засоби для очищення і саму очищення механічним способом (пальцями).

Виробники зі своєї сторони також докладають зусиль, щоб зробити лінзи стійкими до відкладів. Багато в чому це досягається за рахунок використання найбільш стійких до відкладів нових неіонних матеріалів першої та другої груп (за версією Управління з контролю за якістю харчових продуктів, медикаментів та косметичних засобів (FDA, США) та шляхом підвищення біосумісності лінз, завдяки чому, око сприймає їх як чужорідне тіло в меншій мірі. Спеціальна обробка поверхні контактних лінз, в тому числі, може сделать їх більш стійкими до появи відкладень. Іноді в склад поверхневого шару навіть вводять спеціальні зволожуючі компоненти, які дозволяють уникати денатурації білків.